Skip to main content

Eigenlijk best bijzonder: voor een dakkapel op je huis moet je een vergunning aanvragen. Voor het starten van een bedrijfje moet je aan allerlei voorwaarden voldoen. Maar een kind op de wereld zetten mag je gewoon doen, zonder enige opleiding, vergunning of toestemming.

Toen wij ons eerste kind in ons gezin verwelkomden, waren we tamelijk zorgeloos. We zouden vast liefdevolle, consequente en zorgzame ouders worden. En na achttien jaar zouden we ons kind als goed opgeleide, liefhebbende en verantwoordelijke volwassene aan kerk en maatschappij afleveren.

Dat was (uiteraard) nogal naïef. Want wat zijn we onszelf tegengekomen. Wat bleken we inconsequent. Wat schoten we regelmatig tekort. Wat voelden we ons kwetsbaar. Wat zaten we af en toe met onze handen in het haar. Want opvoeden: hoe dóe je dat nou eigenlijk echt goed?

“Maar toch. Blijkbaar zit opvoedtalent al een beetje in ieder mens.”

-Anki van Bruggen: Red een Kind

Kinderen opvoeden is wat mij betreft de belangrijkste en de moeilijkste taak in het leven die ik heb gekregen. De verantwoordelijkheid is zo groot. En je eigen tekortkomingen worden pijnlijk duidelijk als je je kinderen het goede voorbeeld wilt geven.

Maar toch. Blijkbaar zit opvoedtalent al een beetje in ieder mens. Voel je best aardig aan wat er nodig is voor jouw kind. Blijkbaar komt er een oerkracht en liefde los die je keihard nodig hebt. En merk je dat je het niet alleen hoeft te doen. Er zijn mensen om je heen: op school, in de kerk, in je familie, in de samenleving. En bovenal: er is een perfecte Vader in de hemel.

Dit magazine gaat over grootbrengen. Ik wens je veel leesplezier! En als je kinderen (mee) opvoedt, dan wens ik je daar veel liefde en een beetje zorgeloosheid bij.

Anki van Bruggen
Moeder van drie zonen (22, 20 en 17 jaar), Manager Fondsenwerving en Bewustwording bij Red een Kind.

Dit artikel is onderdeel van Red een Kind. Meer weten?
Ga naar www.redeenkind.nl